Kardiológiai rehabilitációs osztály

Osztályvezető főorvos

Dr. Erdei Antal - belgyógyász, kardiológus és rehabilitációs szakorvos, gasztroenterológia

 

Osztályos orvosok

Dr. Szabó Zsolt - belgyógyász, kardiológus és rehabilitációs szakorvos

Dr. Igyártó Rozália - tüdőgyógyász szakorvos

 

Főnővér

Lilinger Zsuzsanna

 

Ágyak száma

50 kórházi ágy

 

Osztályunk fő feladatának szívbetegség, szív- érrendszeri betegség, a szívet is megterhelő légzőszervi betegség miatt csökkent fizikai teljesítményű betegek kezelése. Ha a megbetegedés olyan fokú működésbeli zavart okoz a szervezetben, mely akadályozza a munkavégzést vagy a mindennapi önellátást, indokolt a rehabilitációs kezelés. Ugyancsak indokolt a kezelés szívinfarktus, koszorúér tágítás, szívműtét után, súlyos társbetegséggel sújtott szívbetegek eseteiben. A betegek hosszú távú sorsát az határozza meg, hogy életmódbeli és gyógyszeres kezeléssel kedvező viszonyokat tudunk-e teremteni ahhoz, hogy az ereket megtámadó érelmeszesedés folyamat megálljon, lassuljon. Bizonyítékok vannak arra, hogy optimális kezelés mellett ez a folyamat lelassul, hosszabb időre megáll, sőt a szűkületek visszafejlődésére is vannak példák.

 

Betegfelvétel

A betegeket szakorvosi beutalóval, illetve szakmai javaslattal ellátott háziorvosi beutalóval fogadjuk előjegyzés alapján.

 

A betegek elhelyezése

2-3 ágyas kórtermekben. Előzetes egyeztetés alapján lehetőség van komfortos szoba (2 ágyas, önálló vizesblokk, TV készülék, hűtő szekrény, ágy melletti telefon) igénybevételére térítés ellenében. Az osztályhoz erkély tartozik.

 

50 ágyon országos felvevő területtel, kardiológiai beutalóval veszünk fel betegeket. 4x2 ágyas, magasabb komfortfokozatú szobában.

 

Diagnosztikai lehetőségek

  • légzésfunkció
  • EKG
  • Holter EKG
  • ABPM
  • terhelés EKG
  • szívultrahang (echocardiographia)

 

Terápiás lehetőségek

  • fizikoterápia
  • gyógytorna

 

Az osztály elhelyezkedése

Mátrháza főépület I. emelet, Keleti-szárny

 

 

 

Kapcsolat