Köszöntő

Lectoris salutem

 

Köszöntöm az olvasót!

Kedves Olvasó! Ön jelenleg a Mátrai Gyógyintézet honlapját szemléli. Az Intézet több, mint 75 éves, Magyarország második legnagyobb tüdőgyógyintézete. Amikor felépítették a trianoni békediktátumot követően, akkor Európa legnagyobb tüdőgyógyintézete volt.

Akkor az elsődleges cél a tuberculosis felszámolása volt. Több ezer beteget kezeltek hagyományos kezeléssel, több száz betegnél történt műtéti megoldás az akkori gyógyító technikának megfelelően.

Mára teljesen megváltozott a helyzet. A tüdőgyógyintézetek betegforgalmának jelentős részét a daganat elleni küzdelem teszi ki, de nem hanyagolhatjuk el korunk népbetegséget, a krónikus légzőszervi, ún. COPD betegséget sem, melynek egyre ritkábban, de súlyos, akár halálos kimenetele is lehet. Ennek megfelelően alakult át az Intézet profilja. Ma már műtétek nem történnek az Intézetben, de a betegek kivizsgálása és kezelése az Intézet falain belül történik.

 

Jelenleg az Intézetben két aktív tüdőosztály működik, egy intenzív, és rehabilitációs osztály. Az utóbbi évek fejlesztésének következtében a Bronchológia teljes mértékben megújult, új műszerek kerültek beszerzésre, így nyugodtan mondhatjuk, hogy az európai normáknak megfelelő kivizsgálást tudjuk biztosítani a beteginknek.

Az országban másodikként került beszerzésre Intézetünkben endoszkópos ultrahang, így a hörgőben nem látható, a nyálkahártya alatt lévő elváltozásokat is láthatjuk. Új palliatív módszereket is alkalmazunk hörgőn belül, és egy kitűnő szakember gárda -team végzi a munkát.

A TIOP-2.2.5. pályázatnak köszönhetően egy teljesen új, felszerelt intenzív osztály kezdte meg működését.

Az Országos Onkológiai Intézettel kötött szerződés alapján az Intézetünk lett az Országos Onkológiai Intézet onko-pulmonológiai központja.

Nem elhanyagolhatóak a rehabilitáció területén elért eredményeink sem, országosan kiemelkedő jelentőségű mind a pulmonológiai rehabilitáció, mind a kardiológiai rehabilitáció.

Bevezettük a daganatos betegek molekuláris onkológiai vizsgálatát is, így egyre több beteget tudunk célzott kezeléshez juttatni.

Megújult az Intézet allergológiai ambulanciája is.

A Mátrai Gyógyintézet jelenleg Magyarország egyik kiemelkedő pulmonológiai Intézete lett, mely nem csak a műszerpark megújulásának köszönhető, de annak a humán erőforrásnak is, mely az Intézetben dolgozik. Több szakvizsgával rendelkező szakembergárda áll rendelkezésre, jelentős a főiskolai végzettségű szakdolgozók száma is.

A lelki segítség sem maradhat el, kitűnő klinikai szakpszichológusok állnak rendelkezésre, de nem elhanyagolható az a lelki segítség sem, melyet a gyöngyösi Ferences Rendház atyái és a gyöngyösi Református Parókia lelkészei nyújtanak a betegeinknek.

A közeljövő nagy feladata az Intézet fűtéskorszerűsítése és a teljes rekonstrukció úgy a mátraházai, mind a kékestetői telephelyen.

A Svájci-Magyar Együttműködési Program keretein belül az egészségturisztika felé is nyitottak leszünk, erre a Mátrában minden adottság megvan.

 

Őszintén remélem, hogy minden beteg számára segítséget tudunk nyújtani, aki megtiszteli a Mátrai Gyógyintézetet a bizalmával és nálunk kezelteti magát!

 

Amikor Pio atya San Giovanni Rotondo-ban fölépítette a kórházát, akkor az Intézetnek a „Szenvedés Enyhítésének Háza” nevet adta. Őszintén remélem, hogy a Mátrai Gyógyintézet a gyógyulás háza jelenleg is, és az lesz a továbbiakban is!

 

Dr. Urbán László PhD.

főigazgató főorvos

Munkatársaink

 • DR. ALBERT ISTVÁN
  orvosigazgató
 • DR. BAJTAI SÁNDOR
  osztályvezető főorvos
 • DR. BENE JÓZSEF
  osztályvezető főorvos
 • DR. ERDEI ANTAL
  osztályvezető főorvos
 • DR. URBÁN LÁSZLÓ PHD.
  főigazgató főorvos
 • LÁTKÓCZKI MARGIT
  gazdasági igazgató
 • LUKÁCS KÁROLYNÉ
  ápolási igazgató
 • MÉSZÁROS PÉTER
  mb. műszaki osztályvezető
 • SAFRANKA ANITA
  pénzgazdálkodási osztályvezető

Kapcsolat