A Mátrai Gyógyintézet diagnosztikai központjának kialakítása

 

A Mátrai Gyógyintézet a Magyar Állam támogatásával az Egészségügyért Felelős Miniszter engedélyével 116,74 millió Forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

 

A Mátrai Gyógyintézet folyamatos fejlesztésekkel törekszik az intézmény infrastruktúráját és eszközállományát a XXI. század elvárásainak megfelelően magas szintre emelni.

A „Fekvőbeteg szakellátó intézmények támogatására - a gazdaságilag hatékony struktúra - átalakításhoz, ehhez kapcsolódó szakmai és/vagy működési koncentrációt szolgáló fejlesztések megvalósítására” című ÁEEK_OEP_EMMI-2016/1. számú pályázati felhívásra a Mátrai Gyógyintézet pályázatot nyújtott be, „Mátrai Gyógyintézet szakrendelési funkcionális egység kialakítása erőforrás koncentráció” címmel, melyet el is nyert.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által kiírt pályázat keretén belül az cél került kidolgozásra, hogy az intézmény járóbeteg ellátást nyújtó szakrendeléseinek egy helyre történő koncentrációja és a jelenleg fekvőbetegellátó osztályokon működtetett szakrendelések integrációja egy külön, csak járóbeteg szakellátást nyújtó funkcionális egység kialakítása megtörténjen.

A járóbeteg ellátás áttelepítésével és az új egység kialakításával elkülönülnek a járó- és a fekvőbetegek betegút rendszerei, azok találkozása, kereszteződése minimálisra szorítható, ami betegbiztonsági és kórház-higiéniai szempontból is elsődleges cél.

A tervezett integrációban érintett szakrendelések:

Onkológiai szakrendelés, légzőszervi szakrendelés, allergológiai szakrendelés, kardiológiai szakrendelés, ECHO kardiográfia szakrendelés, belgyógyászati rehabilitációs szakrendelés.

Az intézmény a fenti hat legfontosabb, szakrendelését kívánja átszervezni és áthelyezni egy központi járóbeteg egységbe, amely egyrészt biztosítaná a tárgyi minimum feltételeknek megfelelő ellátást, egyben a jelenleginél költséghatékonyabbá, a betegek számára biztonságosabbá, jobban megközelíthetővé és kényelmesebbé tenné a járóbeteg ellátási feladatot.

A járóbeteg ellátás nyújtó szakrendelések asszisztencia létszáma a széttagolt struktúrában működtetett szakrendelések miatt jelenleg nem racionalizálható. A fejlesztéssel megvalósul a több helyen működtetett szakrendelések integrációja.

A projekt célja a fenti koncepciónak, illetve a megújuló egészségügyi rendszerben elvárt szerepnek való megfelelés az építési beruházással.

A Mátrai Gyógyintézet a projektet a Magyar Állam ÁEEK_OEP_EMMI-2016/1. számú pályázat segítségével 116.74 millió Forint vissza nem térítendő összegű támogatás felhasználásával 2017. június 30-i határidővel valósítja meg.

A projektet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár támogatta.

Projekt eredményeképpen a Mátrai Gyógyintézetben magasabb szintre emelkedik a minőségi betegellátás és javul az egészségügyi szolgáltatások hatékonyságának koncentrációja, valamint fejlődik a járóbeteg ellátást nyújtó széttagolt struktúra integrációja.

 

Sajtóinformáció:

Mátrai Gyógyintézet

igazgatas@magy.eu

+36-37/574-505

 

Sajtóközlemény

 

Kapcsolat