Infekciókontroll tevékenység gyakorlati megvalósítása a Mátrai Gyógyintézetben - EFOP-1.8.21-18-2019-00050

A Mátrai Gyógyintézet Magyarország második legnagyobb tüdőgyógyintézete. Az intézet betegforgalmának jelentős részét a daganat elleni küzdelem teszi ki, de nem hanyagolhatjuk el korunk népbetegséget, a krónikus légzőszervi, ún. COPD betegséget sem.

A projekt során kidolgozott elveket az intézmény a multimodális fejlesztési stratégia mentén valósítja meg. Ezen stratégia elemei:

- a jelenleg működtetett rendszer felmérése, a rendszer áttervezése

- oktatások és képzések szervezése a rendszerben résztvevő és azt későbbiekben működtető szakszemélyzet, valamint az intézmény műszaki ellátását biztosító személyzet részére

- a kialakított rendszerben folyamatos monitorozás és visszacsatolás a szakmai vezetői (higénikus orvos és infektológus), valamint az intézményi vezetés részére

- emlékeztetők, kommunikáció a rendszer elemei és a vezetés között

- fenti eredményes tevékenység megvalósítása esetén elérhető cél az Intézményi kultúra megváltoztatása

 

Az intézetben a Higiéniai Osztály és az IIAB a helyi kockázatok elemzésére és az identifikát problémák visszaszorítására a WHO önértékelő rendszer, az országos tisztifőorvosi szakmai irány elvek szerint megoldási stratégiát dolgoz ki és tevékenységeket valósít meg. A tevékenységek hatásának erdeményét mind a WHO, mind a saját eljársrendbeli kockázat értékelésekben értékeli monitorozza.

 

Az infekció kontroll kapcsolattartó rendszer bevezetését az intézmény minden fekvőbeteg osztályán megvalósítja, a megfelelő eljárásrend kidolgozása mellett, belső képzést tart a kapcsolatartók részére. A bevezetett rendszer működését, eljárásrendjét, felelősségi köreit, és teendőt szabályzatban rögzíti.

 

A kórházhigiéniés osztály tapasztalatai alapján a helyi igényeknek megfelelő ellátási csomagok kerülnek bevezetésre. A Országos Tisztifőorvos szakmai irányelveiben meghatározottak alapján a pneumónia, véráramfertőzés és húgyúti fertőzés megelőzésre alkalmas egység csomagokat készít, a használatukra vonatkozó eljárárásrenddel, belső tananyaggal. A csomagok használatát mind elméleti és mind gyakorati oktatás mutatja be, és használatukat adatlappal dokumentálja.

 

A pályázat során az intézmény számos olyan eszközzel bővíti gépparkját, amelyek a higiéniás kockázatok mérséklésére alkalmas általános és speciális védőeszközök, higiéniás ellenőrző eszközök, mint például: hidegköd képző fertőtlenítő berendezés, ultrahangos tisztító készülék, takarítógépek.

 

A projekt megvalósításának kezdete: 2020.06.01

A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2021.12.31.

 

A pályázat az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Széchenyi 2020 program keretén belül 60 000 000 Forint vissza nem térítendő támogatást használhatott fel, a támogatás aránya 100%.

 

Kedvezményezett:

Mátrai Gyógyintézet

3200 Gyöngyös, Hrsz. 7151.

Telefon: +36 37 574 500

Fax: +36 37 374 091

E-mail: igazgatas@magy.eu

Web: www.matraigyogyintezet.hu

 

 

Európai Unió - Európai Szociális Alap logóSzéchenyi 2020 logoEurópai Uniós zászló

Kapcsolat