HUNCHEST tüdőrákszűrő program a Mátrai Gyógyintézetben

Évente mintegy másfél millió ember életét követeli a leggyakoribb daganatos betegség, a tüdőrák. Magyarország sajnos világelső a tüdőrák halálozás terén.

A legveszélyeztetettebbek az ötven évesnél idősebb dohányzó, vagy korábban dohányzó emberek, férfiak és nők egyaránt. A betegség leghatékonyabb gyógymódja a korai stádiumban történő operáció.

Mivel a tüdőrák gyakran alattomosan, tünetek nélkül növekszik, az esetek nagyobb részében csak előrehaladott, már nem operálható stádiumban fedezik fel. Ezért van nagy jelentősége világszerte a tüdőrák szűrőprogramnak. Magyarországon is elkezdődött egy speciális tüdőrák szűrőprogram, melynek egyik centruma a Mátrai Gyógyintézet.

A tüdőrák korai kiszűrésére kevésbé érzékeny hagyományos tüdőszűréssel szemben, a program keretében végzett alacsony dózisú CT vizsgálattal lehetőség van a más módszerrel rejtve maradó elváltozásokat is kiszűrni.

A HUNCHEST tüdőrák szűrőprogram keretében 50 évesnél idősebb férfiak és nők számára végzünk - előzetes jelentkezés és időpont egyeztetést követően - CT-vel, komputertomográfiával történő szűrővizsgálatot.

 

A vizsgálat ingyenes.

 

A vizsgálat feltétele, hogy Ön vagy jelenleg is dohányos, vagy a dohányzásról 15 éven belül szokott le, és élete során átlagosan 25 évig napi 1csomag cigarettát elszívott.

 

Pontos dohányzási szokásairól, jelentkezésekor, kollégánk fog érdeklődni.

A szűrővizsgálat célja a tüdőrák korai felismerése.

A felvételeket tapasztalt szakorvos elemzi.

 

Betegség gyanúja esetén, amelyről haladéktalanul értesítjük az érintetteket, kontroll vizsgálatra, szükség esetén kivizsgálásra kerülhet sor.

 

Ha ötven évesnél idősebb, erős dohányos, vagy ötven évesnél idősebb erős dohányos rokona van, javasoljuk, hogy biztonságuk érdekében vegyék igénybe a kellemetlenséget nem okozó, káros következményekkel nem járó néhány perces vizsgálatot!

 

Az előzetes regisztrációhoz hívja a Mátrai Gyógyintézet 06-70/659-3773-as telefonszámát munkanapokon 12:00-14:00 óra között vagy írjon e-mail az rtg@magy.eu e-mail címünkre.

 

 

Kapcsolat